Polivalentna patronažna služba

 

 

Glavna sestra: Asmira Mehadžić-dipl.med.sestra

Kontakt telefon: 037/316-768

E-mail adresa: -

Radno vrijeme: 07h - 15h

 

  

Asmira Mehadžić

Opis poslova

Polivalentna patronažna služba (PPS) je socijalno-medicinska djelatnost koja se bavi promocijom i prevencijom zdravlja. Sastavni je dio zdravstvene službe čiji djelokrug rada obuhvata porodicu kao cjelinu. Cilj rada PPS je proširenje zdravstvene zaštite izvan zdravstvene ustanove, aktivno pronalaženje onih kojima je potrebna zdravstvena i socijalna zaštita, osposobljavanje pojedinaca, porodica i grupa da sprovedu potrebne mjere zaštite uz uvažavanje prava pacijenta.

Polivalentnu patronažnu službu čine medicinske sestre: visoke, više i srednje stručne spreme. Svaka sestra ima svoj mikrorejon, teritorij na kojem radi. Patronažna sestra u svom radu upoznaje i proučava socijalne i ekonomske prilike, opšte zdravstveno stanje i higijenske prilike, običaje vezane za ishranu, rad i život stanovništva određenog područja, sprovodi zdravstveno vaspitanje pojedinaca, porodice i grupe.

Otkriva socijalno ugrožene, zlostavljane i zanemarivane pojedince, stare i nemoćne osobe.

Sarađuje sa svim medicinskim jedinicama Doma zdravlja, socijalnim ustanovama, drugim organizacijama i lokalnim zajednicama, te na taj način učestvuje u korigovanju životnih prilika koje su riziko faktori za nastanak određenih bolesti.

 

Zaposleni u službi

  • Asmira Mehadžić
  • Mina Hajdarević
  • Jasminka Begić
  • Lejla Alagić
  • Alma Alagić
2012 Dom zdravlja Bihac