Obavijest-Sistematski pregledi predškolske djece

Objavljeno 12.4.2019.

 

Služba za zdravstvenu zaštitu djece Doma zdravlja Bihać 15.aprila započinje sistematske preglede predškolske djece za sljedeću školsku godinu. Ovaj sistematski pregled sastoji se od razgovora djeteta sa pedijatrom i medicinskim osobljem, brzih nalaza i vakcine ukoliko dijete nije prehlađeno. Sistematski pregledi djece za upis u školu su obavezni i imaju za cilj ocjenu fizičkog i psihičkog stanja djeteta, pravovremeno otkrivanje poremećaja vida, strabizma, oštećenja sluha i razvoja govora, otkrivanje ortopedskih anomalija te ocjenu stanja zuba (karijes i ortodontske anomalije), kao i uočavanje bilo kakvog drugog poremećaja zdravlja djeteta.

Sistematski pregledi će trajati do kraja mjeseca aprila, te će biti i produženi par dana ukoliko se stvori potreba za time. Obavljati će se u grupama po 10-ro djece, u slijedećim terminima: 1. 13:00h 2. 14:30h 3.16:00h i 4.18:00h.

Služba za zdravstvenu zaštitu djece se pobrinula da obezbjedi i rane i kasne termine, s ciljem da olakša svim roditeljima koji su u radnom odnosu dolazak djece na pregled, a zauzvrat apelujemo na sve roditelje čija djeca nisu dobila poziv za školu, a rođena su u periodu od oktobra 2012. godine pa sve do kraja septembra 2013.godine da bez obzira na izostanak poziva dođu i dovedu dijete na sistematski pregled. Moramo napomenuti da se priličan broj poziva vratio, pa još jednom pozivamo roditelje čija djeca po navedenom godištu treba da se upišu u novu školsku godinu, da dođu i zakažu termin za svoje dijete na šalteru Službe za zdravstvenu zaštitu djece, na pravom spratu Doma zdravlja Bihać.

Pedijatar i medicinsko osoblje savjetuju roditeljima da razgovaraju sa djecom o predstojećem pregledu u pozitivnom tonu, da se zajedno raduju ovoj posjeti pedijatru i dozvole im da budu veseli i opušteni u razgovoru sa medicinskim osobljem.

2012 Dom zdravlja Bihac