20. februar - Međunarodni dan socijalne pravde

Objavljeno 20.02.2014.

 

20. februara obilježava se Međunarodni dan socijalne pravde (nakon jednoglasnog odobrenja 192 članice Ujedinjenih naroda donesenog na Generalnoj skupštini u  novembru 2007.) Skupština UN-a prepoznala je “potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice za iskorjenjivanje siromaštva, kako bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednaka mogućnost i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene.”. Socijalna pravda se zasniva na principima unapređenja borbe protiv siromaštva, promociji prava na rad, jednakosti polova i ostvarivanju jednakih šansi za sve.  

Međunarodna organizacija rada (MOR) u junu 2008. godine u Ženevi usvojila je Deklaraciju MOR-a o socijalnoj pravdi za pravednu globalizaciju. Deklaracija stavlja punu i produktivnu zaposlenost i dostojanstven rad u središte privrednih i socijalnih prilika te afirmira četiri strateška cilja MOR-a:

  • promoviranje zaposlenosti stvaranjem održivog institucionalnog i privrednog okruženja,
  • razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite,
  • promoviranje socijalnog dijaloga i tripartizma,
  • poštivanje temeljnih načela i prava na rad.

 

U našoj državi nema socijalne pravde kao dokaz tome je i kulminacija velikog nezadovoljstva radnika i građana. Ako je čovek osuđen da živi u siromaštvu i bez zaposlenja – to je povreda njegovih osnovnih ljudskih prava. Socijalna pravda ogleda se i kroz dijalog.  

Svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde je preuzimanje odgovornosti za ostvarenje “društva za sve”, kako je zabilježeno u rezoluciji kojom se uspostavlja Svjetski dan socijalne pravde. Plan aktivnosti za promociju socijalne pravde treba se ostvarivati na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Također, treba promicati jednakosti u plaćama, dostupnosti sredstava i iste mogućnosti između osobe i osobe, muškarca i žene.  

„Uspostavimo zajedničkim radom ravnotežu u globalnoj ekonomiji i izgradnji novog društvenog ugovora u 21 stoljeću. Zacrtajmo razvojni put koji vodi do veće socijalne pravde i budućnosti kakvu želimo.“ 

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon

Poruka za 2012., Svjetski dan socijalne pravde

 

2012 Dom zdravlja Bihac