1. DECEMBAR- Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

 

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se 01. decembra svake godine u cijelom svijetu i predstavlja prvi globalni dan zdravlja. Prvi put je obilježen 1988. godine kako bi ljudima pomogli da se bore protiv AIDS-a, dali podršku oboljelima i odali počast preminulima od posljedica ove bolesti.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije i Zajedničkog programa UN-a za borbu protiv AIDS-a (UNAIDS-a) u svijetu je krajem 2011. 34 milijuna ljudi imalo HIV, zarazilo se 2,5 milijuna osoba, a 1,7 milijuna je umrlo od AIDS-a. Od toga su 2,5 milijuna djeca mlađa od 15 godina zbog čega se AIDS naziva kugom 21. stoljeća!

Nažalost, region centralne Azije i istočne Evrope, kojem pripada i Bosna i Hercegovina, i dalje bilježi najveće regionalno povećanje prevalence HIV-a u svijetu.

Simbol današnjeg dana je Crvena vrpca koju je 1991. godine osmislio slikar Frank Moore. Na tu zamisao je došao nakon što je zapazio da njegovi najbliži susjedi nose žute vrpce kao potporu kćeri koja je kao američki vojnik sudjelovala u Zaljevskom ratu. Vrpca je prvi put javno predstavljena iste godine na dodjeli prestižne američke kazališne nagrade „Tony Award” prilikom koje su svi predstavljači i nominirani nosili crvenu vrpcu na svojoj odjeći. Crvena vrpca ubrzo je postala međunarodni simbol svijesti o HIV/AIDS-u te predstavlja znak solidarnosti i podrške diskriminiranim oboljelim osobama i spomen na umrle. U uličnim akcijama u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Bihaću, Bosanskoj Krupi i Cazinu građani će imati priliku informirati se o HIV/AIDS-u, načinima prevencije i polno prenosivim infekcijama, te na info štandovima dobiti materijale o centrima za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis u Bosni i Hercegovini. Aktivnost se održavaju na inicijativu Udruženja “Partnerstvo za zdravlje” i uz podršku partnerskih organizacija “Zdravo da ste”, Centra za mlade “Abrašević”, Demokratskog centra Bihać, Bosanska Krupa i Cazin bit će u znaku promotivne mini kampanje “Glas za 1. decembar – Ulična poruka” u kojoj učestvuje 60 mladih.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se na 1. decembar od 1988. godine obilježava u gotovo svim državama svijeta. Cilj obilježavanja ovog dana je podići svijesti cjelokupnog stanovništa o HIV infekciji, ali i iskazati podršku i razumijevanje za oboljele od AIDS-a i njihove porodice, saopćeno je iz Udruženja “Partnerstvo za zdravlje”.

2012 Dom zdravlja Bihac