Bolovi u grudnom košu u pulmološkoj ordinaciji!

 

Dr. med. Dejan Dragišić, specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu, zaposlen u Dispanzeru za plućne bolesti i tuberkulozu ZU DZ Bihać. Učesnik brojnih međunardnih kongresa i simpozija na temu bronhijalna astma, hronicna opstruktivna plućna bolest i tuberkuloza u Sarajevu, Novom Sadu, Istanbulu, Dubrovniku,Splitu, Umagu, Makarskoj, Pragu i Parizu. Autor i koautor mnogobrojnih radova iz oblasti alergologije i hronicne opstruktivne plućne bolesti objavljenih u Journal of the Academy of Medical Sciences of Bosnia and Herzegovina. Bio je ucesnik kliničkog ispitivanja lijeka za HOPB u sklopu Parexel studije. Lijek bi trebao da se nađe na tržištu Balkana 2014. godine.

 

Bol u grudima (prsima) može biti porijekla pleure, pluća, zida prsišta ili unutrašnjih organa koji nisu dio disajnog sistema, posebno srca. Pleuralna bol, oštra bol koja proizlazi zbog nadražaja pleure (plućna marama), pogoršava se pri dubokom disanju i kašljanju. Bol se može smanjiti održavanjem zida prsišta nepomicnim, npr. držanjem bolne strane i izbjegavanjem dubokog disanja i kašljanja. Obicno se mjesto bola može tacno odrediti, iako se ono povremeno može i pomicati. Nakupljanje tečnosti u prostoru izmedu plućne marame (pleuralni izljev) može najprije dovesti do boli koja često prestaje kada se dvije površine pleure odvoje nakupljanjem tečnosti.

Bornholmska bolest (prema ostrvu Bornholmu) ili epidemijska pleurodinija, akutna infekcija koju uzrokuje B skupina Coxsackie virusa. Očituje se povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom te mišićnim bolovima grudnog koša i stomaka. Češća je u djece i mladih osoba. Liječenje je simptomatsko, najčešce upotreba nestereoidnih antiinflamatornih sredstava (Ibuprofen,Ketoprofen,Naproxen,Diklofenak...).

Bol koja proizlazi iz drugih dijelova disajnog sistema obično je mnogo teže opisati nego bol zbog pleure, npr. gnojni proces u plućima ili tumori mogu uzrokovati nejasnu, duboko smještenu bol u grudnom košu. Tumori izazivaju bolove zavisno od lokacije. Zamor respiratorne muskulature u hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća dovode do povremenih bolova u grudnom košu. Bol može poticati i iz samog zida grudnog koša. Ta se bol može pogoršati kod dubokog disanja ili kašljanja i često je ograničena na jedno područje zida grudnog koša na kojem se pri pritisku osjeti bol. Najčešci uzroci su povrede zida grudnog koša kao što su lom rebara, nagnječenja i upale međurebarnih mišića. Tumor koji raste u zidu grudnog koša može izazvati bol na tom mjestu, ili ako se širi u međurebrani živac može uzrokovati bolnost cijelog područja koje živac opskrbljuje.

Vodene kozice (varicela) uzrokovane virusom herpes zosterom, katkada uzrokuju bol u zidu grudnog koša za vrijeme svakog udisaja prije nego se pojavi tipični osip. Sindrom gornjeg otvora grudnog koša obuhvata skup simptoma koji nastaju kao posljedica uklještenja nerava (bol, trnjenje i mravinjanje u ruci i djelimična mišićna slabost), kao i krvnih sudova (bljedilo i otok ruke). Gornji otvor grudne duplje je regija na vrhu pluća, izmedu prvog rebra i grudne kosti, gdje prolaze veliki krvni sudovi: potključna arterija i vena, kao i grane živčanog spleta za ruku. Pomenuti krvni sudovi i živci na izlazu iz grudnog koša mogu biti uklješteni usljed uvećanja poprečnog nastavka sedmog vratnog pršljenja (takozvano vratno rebro) ili zadebljanja prednjeg skalenskog mišića. Liječenje može biti konzervativno (analgeticima i/ili fizikalnom terapijom) ili hirurško (oslobađanje krvnih sudova i nerava odstranjejem vratnog rebra ili presijecanjem skalenskog mišica).

 

2012 Dom zdravlja Bihac