NEKA OD PITANJA RODITELJA O CIJEPLJENJU DJECE

 

Moje dijete je trenutno bolesno.

 

Može li ipak primiti cjepivo??

Najčešće može. Razgovarajte s liječnikom o tome, ali djeca obično mogu primiti cjepivo čak i kada imaju neku blažu bolest, poput prehlade,  bolnog uha, blago povišene temperature ili dijareje. Ako liječnik utvrdi da je to u redu, dijete može primiti cjepivo.

 

Je li u redu da moja beba odjednom primi toliko uboda??

Jeste. Studije dokazuju da dječja tijela- čak i tijela beba- mogu podnijeti više uboda odjednom. Primanje nekoliko cjepiva odjednom je sigurno čak i za novorođenče. Kombinirana cjepiva štite vaše dijete od nekoliko bolesti, i to samo jednim cjepivom. Time se smanjuje broj uboda i posjeta liječniku koje bi, inače,bile potrebne vašem djetetu. Ne čini vam se, tačno je da sada ima više vrsta cjepiva nego prije nekoliko godina. Zahvaljujući napretku znanosti, mi smo danas u stanju vaše dijete bolje zaštititi, nego što je to bio slučaj prije.

 

Priča se da neka cjepiva mogu prouzročiti autizam. Je li to istina??

Nije. Znanstvena istraživanja i pregledi nisu otkrili bilo kakvu povezanost između cjepiva i autizma. Grupa eksperata, među kojima su oni iz Američke pedijatrijske akademije i Medicinskig instituta, također se slažu da cjepiva nisu odgovorna za pojavu autizma kod djece.

 

Zar novorođenčad nemaju prirodni imunitet?

Bebe dobijaju privremeni imunitet (zaštitu) od majke u posljednjim tjednima trudnoće, ali samo od bolesti na koje je ona imuna. Ta antitijela ne traju dugo, što ostavlja dijete nezaštićenim od bolesti.

 

Zar se mi u BiH nismo riješili većine tih bolesti?

Zahvaljujući cijepljenju, većina bolesti koje se istim mogu spriječiti u našoj zemlji nije česta. Međutim, i ono malo slučajeva bolesti koje kod nas postoje bi, kad bismo prestali sa cijepljenjem, veoma brzo naraslo na desetine ili stotine hiljada slučajeva. Nije neuobičajeno da, kad dođe do opadanja stope cijepljenih, dođe do izbijanja epidemije rubeole, velikog kašlja, krzamaka i drugih bolesti. Djeca koja nisu primila sva cjepiva mogu se ozbiljno razboljeti i tako proširiti zarazu u zajednici.

 

Mogu li sačekati da moje dijete krene u školu pa da nadoknadimo imunizacije?

Mnoge bolesti od kojih cjepiva pružaju zaštitu mogu biti jako opasne za bebe.Novorođenčad, bebe i mala djeca mogu biti izloženi bolestima u kontaktu s roditeljima i drugim odraslima, braćom, sestrama; tokom leta avionom, u jaslicama pa čak i u trgovini. Međunarodna putovanja su češća nego ikad  prije i vaša beba se može izložiti bolestima iz drugih zemalja, a da toga niste ni svjesni. Nemojte čekati da zaštitite svoje dijete i tako ga izlagati riziku od bolesti. Njemu/njoj treba zaštita sada! Lakše je redovno obavljati cijepljenje, nego nadoknađivati!

 

Gdje mogu pronaći više informacija?

Pitajte svog pedijatra ili liječnika obiteljske/porodične medicine ili posjetite web stranice:

http://www.zzjzfbih.ba/

http://www.fmoh.gov.ba/  

 

2012 Dom zdravlja Bihac