PRVE VAKCINE VAŠE BEBE

ŠTA TREBATE ZNATI

 

Bebe primaju šest vakcina u periodu od rođenja do šest mjeseci starosti. 

Ove vakcine štite vašu bebu od ozbiljnih bolesti .

Ove vakcine mogu se dati posebno ili zajedno (npr. cjepivo protiv hepatitisa B i hemophilus influence b se mogu dati skupa, kao i cjepivo protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja – DTP, dječije paralize i hepatitisaB)

Ove „kombinovane vakcine“su jednako sigurne i djelotvorne kao i pojedinačna cjepiva, a znače manje uboda za Vašu bebu.

Sve ove vakcine se mogu dati prilikom iste posjete ljekaru. Primanje nekoliko vakcina istovremeno nije štetno za Vaše dijete.

Ovaj informativni izvještaj o vakcinama pruža informacije o koristima i rizicima tih vakcina. U njemu su sadržani i podaci o prijavljivanju neželjenih reakcija, programu Zavoda za javno zdravstvo i kako dobiti više informacija o dječijim bolestima i imunizaciji.

Molimo vas da pročitate ovaj tekst prije nego što vaše dijete primi svoje vakcine, a potom ga ponesite kući. Ako imate pitanja obratite se svom ljekaru ili medicinskoj sestri. 

 

KORISTI OD CIJEPLJENJA: ZAŠTO SE TREBA CIJEPITI?

Prve vakcine štite vaše dijete od ozbiljnih bolesti koje izazivaju virusi i bakterije. Tokom godina su te bolesti pogađale i ubijale veliki broj djece (i odraslih). Poliomijelitis  je paralizirao oko 37.000 osoba i ubijao oko 1.700 osoba godišnje 1950-tih prije nego je pronađena vakcina. Tokom 1980-tih je Hib (hemofilus influence) bio najveći uzročnik bakterijskog meningitisa kod djece mlađe od 5 godina. Prije pronalaska vakcine protiv difterije je godišnje od te bolesti umiralo oko 15.000 ljudi. 

Nijedna od ovih bolesti nije u potpunosti iskorijenjena. U slučaju necijepljenja one bi se ponovo vratile. To se već događalo u nekim dijelovima svijeta.

 

BOLESTI KOJE SPREČAVAJU VAKCINE ZA DJECU

DIFTERIJA (Bakterija):  

Može se dobiti kontaktom sa zaraženom osobom.

-Znaci i simptomi: obuhvataju debeli sloj naslaga na zadnjem zidu ždrijela što otežava disanje.

-Može dovesti do problema sa disanjem, zastoja u radu srca i smrtnog ishoda.

 

TETANUS (Bakterija):

Može se dobiti preko posjekotine ili rane. Ne prenosi se sa osobe na osobu.

-Znaci i simptomi obuhvataju bolno zatezanje mišića, obično čitavog tijela.

-Može dovesti do kočenja vilice tako da oboljeli ne može otvarati usta ni gutati. Uzrokuje smrt u jednom od pet slučajeva. 

 

VELIKI KAŠALJ (Bakterija)

Može se dobiti kontaktom sa zaraženom osobom.

-Znaci i simptomi obuhvataju tako teške napadaje kašlja da dijete ne može ni jesti ni piti ni disati. Ovi napadi kašlja mogu trajati sedmicama.

-Može dovesti do upale pluća, konvulzija (napadi trzanja i letargije), oštećenja mozga i smrti.

 

HIB (Hemofilus influence tip B – Bakterija)

Može se dobiti kontaktom sa zaraženom osobom.

Znaci i simptomi – u blagim slučajevima često nema vidljivih znakova ili simptoma.

Može dovesti do meningitisa (upale mozga i ovojnica kičmene moždine); upale pluća; krvnih infekcija; upale zglobova kostiju i srčane ovojnice; dovesti do oštećenja mozga; gluhoće i smrti.

 

HEPATITIS B (Virus)

Može se dobiti kontaktom sa krvlju ili tjelesnim tekućinama zaražene osobe. Bebe se mogu zaraziti pri porođaju od zaražene majke ili preko posjekotine ili rane. Odrasli se mogu zaraziti nezaštićenim seksualnim odnosom, dijeljenjem igala ili nekim drugim dodirom sa krvlju.

-Znaci i simptomi obuhvataju umor, proljev, mučninu i povraćanje, žuticu (žuta koža ili oči), bol u mišićima, zglobovima i stomaku.

-Može dovesti do oštećenja jetre, karcinoma jetre i smrti.

 

DJEČJA PARALIZA (Virus) 

Može se dobiti bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. U tijelo ulazi kroz usta.

-Znaci i simptomi mogu biti slični prehladi ili može da ne bude nikakvih zbnakova ili simptoma.

-Može dovesti do paralize (otežano pomjeranje ruke ili noge) ili smrti (paraliza mišića disanja).

 

KAKO VAKCINE DJELUJU

Imunitet od bolesti: Kad dijete dobije neku od ovih bolesti, njegov imuni sistem proizvodi antitijela, tj.imunitet koji sprečava da ponovo dobije istu bolest. Ali bolestan je biti teško a može biti i opasno.

Imunitet od vakcina: Vakcine se prave pomoću istih bakterija ili virusa koji uzrokuju bolest ali su oni oslabljeni ili umrtvljeni da bi bili sigurni. Imuni sistem djeteta reaguje na vakcinu na isti način kao da je preboljelo bolest. To znači da razvija imunitet a da nije moralo da dobije bolest. 

 

OBAVEZNE DJEČJE VAKCINE

Obavezne vakcine za djecu od rođenja do šest mjeseci starosti sprečavaju gore navedene bolesti. Djeca će također primiti bar još jednu dozu revakcinacije većine od ovih vakcina kad budu starija.

DTPa (Difterija, tetanus i veliki kašalj) vakcina : 4 doze – 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci, 5 godina. Neka djeca ne trebaju primati vakcinu protiv velikog kašlja. Njima se može dati vakcina DT koja ne sadrži cjepivo protiv velikog kašlja.

HEPATITIS B vakcina: 3 doze – po rođenju, 1-2 mjeseca, 6 mjeseci.

POLIO vakcina (dječja paraliza): 5 doza – 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci, 18 mjeseci i 5 godina.

HIB (Hemophilus influenzae tip b) vakcina: 3 doze – 2 mjeseca, 4 mjeseca, 18 mjeseci. Na tržištu je dostupno nekoliko Hib vakcina. Kod nas se koristi tip kod kojeg nije potrebna i doza sa 6 mjeseci starosti.

 

RIZICI CJEPLJENJA

Vakcine mogu imati nuspojave kao i svi lijekovi. Najčešće se radi o blagim lokalnim reakcijama kao što su osjetljivost, crvenilo ili otok na mjestu uboda ili blago povišena temperatura. Ovo se javlja kod jednog od četvero djece kod većine dječijih vakcina. Reakcije se javljaju ubrzo po primanju vakcina i prolaze za dan-dva.

Mogu se javiti nešto jače reakcije ali to se događa mnogo rjeđe. Neke od tih reakcija su toliko neuobičajene da čak ni eksperti ne mogu razlikovati jesu li ih uzrokovale vakcine ili ne.

Među najozbiljnije reakcije na vakcine spadaju teške alergijske reakcije na neku komponentu vakcine. Te reakcije se javljaju veoma rijetko – manje od jednom na milion cijepljenja. Do njih obično dolazi vrlo brzo po primitku vakcine. Ljekar i medicinsko osoblje su obučeni da reaguju u takvim slučajevima.

Rizik da bilo koja vakcina prouzrokuje ozbiljnu štetu ili smrtni ishod je vrlo mali. Obolijevanje će djetetu naškoditi mnogo više od cijepljenja.

 

Ostale reakcije

Sljedeća stanja se povezuju sa obaveznim dječijim. Kad kažemo „povezuju“ mislimo na da se češće pojavljuju kod nedavno cijepljene djece nego one koja nisu cijepljena. Povezivanje ne dokazuje da je vakcina uzrokovala reakciju već znači da je to moguće. 

 

DTPa vakcina

Blagi problemi: Razdražljivost (manje od 1 od 3 djece); umor ili oslabljen apetit (manje od 1 od 10 djece); povraćanje (Manje od 1 od 50 djece); oticanje cijele ruke ili noge od 1 do 7 dana (manje od 1 doe 30 djece) – obično nakon četvrte ili pete doze.

Umjereni problemi: konvulzije (grčevi ili letargija) (1 dijete od 14.000); neutješni plač u trajanju od 3 sata ili duže (do 1 djeteta od 1.000); temperatura preko 40 stepeni (1 dijete od 16.000).

Ozbiljni problemi: dugotrajni grčevi, koma, smanjena svijest i trajno oštećenje mozga su se javljali izuzetno rijetko nakon DTPa vakcine. Javljaju se tako rijetko da nismo sigurni da ih je prouzrokovala vakcina.

 

MJERE OPREZA

Ako se dijete razboljelo na dan kad treba primiti vakcinu, vaš ljekar će možda odložiti cijepljenje dok se dijete ne oporavi. Dijete sa blagom prehladom ili malo povišenom temperaturom se obično može cijepiti istog dana. Ali kad se radi o nečem ozbiljnijem bolje je sačekati.

Neka djeca ne bi trebala primiti određene vakcine. Porazgovarajte sa svojim ljekarom ako vam je dijete imalo jaču reakciju na prethodnu dozu vakcine, ili ako ima po život opasne alergije. (Takve reakcije i alergije su rijetke).

Ako je vase dijete imalo neku od sljedećih reakcija na prethodnu dozu DTPa vakcine:

-Bolest mozga ili nervnog sistema u roku od 7 dana nakon vakcine

-Neutješni plač u trajanju od 3 sata ili duže

-Konvulzije ili gubljenje svijesti

-Temperaturu preko 40 stepeni

 

Porazgovarajte sa svojim ljekarom prije primanja DTPa vakcine.

Ako vaše dijete ima:

-Po život opasnu alergiju na antibiotike neomycin, streptomycin ili polymyxin B porazgovarajte sa svojim ljekarom preij primanja vakcine protiv dječje paralize.

Ako vaše dijete ima:

-Po život opasnu alergiju na kvasac porazgovarajte sa svojim ljekarom prije primanja vakcine protiv Hepatitisa B

 

ZAŠTO MOJE DIJETE IMA UMJERENU ILI OZBILJNU REAKCIJU

Na šta trebam paziti?

Posmatrajte svako neuobičajeno stanje, kao što je ozbiljna alergijska reakcija, visoka temperatura, slabost ili neobično ponašanje.

Ozbiljne alergijske reakcije su izuzetno rijetke kod svake vakcine. Ako do njih dođe, obično je to nekoliko minuta do nekoliko sati nakon uboda.

Znaci ozbiljne alergijaske reakcije mogu biti:

-Teško disanje- slabost- osip

-Promuklost i hripanje- nesvjestica- bljedilo

-Oticanje grla- ubrzan rad srca

Šta trebam uraditi?

Pozovite ljekara ili dijete smjesta odvedite ljekaru.

Recite ljekaru šta se desilo, kojeg dana i u koje vrijeme i kad je dijete cijepljeno.

Zatražite od svog ljekara da prijavi reakciju tako što će popuniti odgovarajući obrazac.

 

Za više informacija

Pitajte svog ljekara. On vam može pokazati materijale o svim obaveznim vakcinama ili predložiti druge izvore informacija. Obratite se zavodu za javno zdravstvo.   

 

2012 Dom zdravlja Bihac