Bolesti koje se sprječavaju cijepljenjem

Znaci, simptomi i komplikacije

 

Vakcinacijom se mogu spriječiti sve ovdje nabrojane bolesti, od kojih većina može imati ozbiljne komplikacije, ali i neke druge bolesti. Da biste zaštitili svoju porodicu od bolesti pobrinite se da potpuno cijepite djecu u skladu sa kalendarom imunizacije u BiH.

Činjenice koje trebate znati o nekim bolestima koje se sprječavaju cijepljenjem.

 

Krzamak (ospice ili morbilli)

Krzamak je vrlo zarazna bolest koju uzrokuje virus, a prenosi se kihanjem i kašljanjem, bliskim dodirom ili direktnim kontaktom sa zaraženim nosnim ili sekretom iz grla. Zaražena osoba može prenijeti krzamak od četiri dana prije pojave osipa do četiri dana nakon pojave osipa na tijelu

Znaci i simptomi

Prvi znaci su:

 • Visoka temperatura
 • Nos koji curi
 • Kašalj
 • Crvene, suzne oči
 • Sitne bijele tačkice koje se prvo javljaju na sluznici s unutrašnje strane obraza

Nakon nekoliko dana se pojavljuje osip, obično na licu i vratu. Osip se širi dok ne dođe do ruku i nogu i traje pet do šest dana prije nego počne da blijedi.

Najozbiljnije komplikacije su:

 • Sljepilo
 • Encefalitis (infekcija koja dovodi do oticanja mozga)
 • Teški proliv koji može dovesti do dehidracije 
 • Upala uha
 • Teže respiratorne infekcije poput upale pluća

U najtežim slučajevima komplikacije mogu dovesti do fatalnog ishoda. Epidemije krzamaka u Evropi su imale za posljedicu i takve smrtne slučajeve.

 

Rubeola

Rubeola je virusno oboljenje koje se širi kontaktom sa zaraženom osobom putem kašljanja i kihanja. Bolest se najlakše prenosi dok oboljeli ima osip, ali je zarazna i do sedam dana prije pojave osipa. I osobe koje nemaju simptome su prenosioci rubeole.

Znaci i simptomi

Infekcija rubeolom počinje sa 1 do 2 dana blage temperature i oticanjem limfnih čvorova na potiljku i iza ušiju. Zatim se pojavljuje osip na licu koji se širi po tijelu. Međutim, neke osobe preboluju rubeolu bez ikakvih simptoma.

Kod djece je rubeola obično blaga bolest, mada se rijetko mogu pojavitit i ozbiljniji slučajevi, kad se mogu javiti upala mozga i krvarenja. Rubeola je najopasnija za nerođenu djecu u slučaju da se zarazi trudnica. Kongenitalni rubeolarni  sindrom može dovesti do pobačaja ili malformacija ploda kao što su gluhoća, intelektualna zaostalost i malformacije organa, recimo srca.

 

Zaušnjaci

Zaušnjaci se šire udisanjem virusa zaušnjaka koji  kašljem ili kihanjem izbaci zaražena osoba. Može se dobiti i kontaktom sa pljuvačkom. Zaušnjaci se prenose  prije oticanja žlijezda i pet dana nakon što oteknu.

Znaci i simptomi

Uobičajeni simptomi zaušnjaka su: temperatura, gubitak apetita, umor, bol u mišićima, glavobolja, uz oticanje podušnih ili podviličnih žlijezda. Neke osobe  preboluju zaušnjake bez vidljivih simptoma. Kod većine djece  zaušnjaci su blaga  bolest, mada oni mogu uzrokovati ozbiljne i trajne probleme. Tu spadaju meningitis (teška upala ovojnica oko mozga i kičmene moždine) i gluhoća. U rijetkim slučajevima može doći do smrtnog ishoda.

 

Poliomijelitis – dječija paraliza

Dječju paralizu uzrokuje virus koji napada nervni sistem. Virus ulazi u tijelo na usta i množi se u crijevima. Put zaraze je obično fekalno-oralni. Izvor  zaraze su često hrana i voda koji su zaraženi zbog nehigijene, ili loše kontrole sanitarnih kanalizacionih uslova. Virus dječje paralize se može prenijeti i kašljanjem i kihanjem.

Znaci i simptomi

Početni simptomi su:

 • Temperatura
 • Umor
 • Glavobolja
 • Povraćanje
 • Ukočenost vrata i bol u udovima

Dječja paraliza prvenstveno napada djecu ali može dovesti i do paralize kod adolescenata i odraslih koji nisu imuni. Dječja paraliza može dovesti do potpune paralize za samo nekoliko sati, jer bolest može obuhvatiti kičmenu noždinu i/ili mozak. Takva paraliza je nepovratna. U slučaju paralize, mišići dijafragme mogu postati nepokretni što može uzrokovati smrt.

Za dječju paralizu ne postoji lijek.

 

Hemofilus influenze b (Hib)

Hib oboljenje izaziva bakterija. Hib bakterija obično ostane u nosu ili grlu i ne izaziva obolijevanje. Ali ako bakterija dospije do pluća ili krvi, osoba se može razboljeti. Hib se prenosi kašljanjem ili kihanjem oboljelog.

Znaci i simptomi

Simptomi Hib oboljenja zavise od obuhvaćenog organa. Temperatura se javlja u svim oblicima bolesti. Najčešći oblik Hib bolesti je meningitis. Simptomi su ukočen vrat, glavobolja, povraćanje i klonulost. Drugi oblici Hib bolesti mogu uzrokovati otežano disanje i gutanje, kašalj, upalu grla, bol u prsima i glavobolju.

Hib oboljenje je vrlo opasno. Zaraza može uzrokovati:

 • Meningitis (upalu ovojnica oko mozga i kičmene moždine)
 • Epiglotitis (teška upala poklopca grkljana)
 • Upala pluća
 • Osteomijelitis (upala zglobova i kostiju)
 • Celulitis (upala potkožnog tkiva, obično na licu)

Ova stanja nastaju brzo, a meningitis i epiglotitis mogu imati fatalan ishod. Djeca koja prežive Hib meningitis mogu imati oštećenje mozga ili postati gluha. Većina djece koja obole od Hib-a treba bolničku njegu, ali ni to ne umanjuje rizik od smrtnog ishoda.

 

REAGUJTE ODMAH. VEĆ DANAS PROVJERITE STATUS CIJEPLJENJA SEBE I SVOG DJETETA.

 

2012 Dom zdravlja Bihac