Vrste i liječenje kašlja

 

Dr. med. Dejan Dragišić,specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu, zaposlen u Dispanzeru za plućne bolesti i tuberkulozu ZU DZ Bihać, učesnik brojnih međunardnih kongresa i simpozija na temu bronhijalna astma, hronična opstruktivna plućna bolest i tuberkuloza u Sarajevu, Novom Sadu, Istanbulu, Dubrovniku,Splitu,Umagu,Makarskoj, Pragu i Parizu. Autor i koautor mnogobrojnih radova iz oblasti alergologije i hronične opstruktivne plućne bolesti objavljenih u Journal of the Academy of Medical Sciences of Bosnia and Herzegovina.

Kašalj je najčešći simptom zbog kojega se pacijenti obraćaju svom porodičnom ljekaru. Kašalj je refleksna reakcija na podražaj sluznice bilo kojeg dijela respiratornog trakta, a uzroci mogu biti različiti: od čestica prašine, raznih gasova, pa bolesti od najobičnije prehlade pa do ozbiljnih oboljenja poput gripe, upale pluća, astme i drugih.

Važno je svakom kašlju, a posebno onom koji traje već duže vrijeme ustanoviti uzrok, i odabrati pravo liječenje osnovne bolesti, koja je i dovela do kašlja, a tek onda ići smirivati kašalj ili poticati iskašljaj. Ukoliko se ustanovi upala u području respiratornog trakta, kao uzrok kašlja, za njezino liječenje najvažnije je ustanoviti radi li se o bakterijskom ili virusnom uzročniku.

 

Liječenje kašlja

Ako su virusi uzrokovali upalu liječenje je samo simptomatsko (Vitamin C, hidracija), dok se u liječenju bakterijske upale koristi antibiotik. Kašalj koji se javlja u prehladi i nastaje zbog “slijevanja sekreta” iz gornjih dišnih putova ne treba liječiti sirupima. Ovdje je važno čišćenje nosa te eventualno upotreba dekongestivnih kapi za nos, najduže sedam dana. Kada prestane sekrecija iz nosa, prestaće i kašalj.

Osnovno u odabiru lijeka za kašalj je odrediti je li kašalj produktivan, praćen iskašljajem, ili suh, odnosno neproduktivan. Ako je kašalj suh tada umara pacijenta (pretjerano koristi i zamara disajnu muskulaturu, pojačano troši kiseonik i energiju organizmu i tako smanjuje opšti imunitet organizmu) i zato takav kašalj treba suzbijati lijekovima protiv kašlja, antitusicima (Pholcodin).

Ako je kašalj produktivan, praćen iskašljajem kao kod akutnog bronhitisa, nerijetko kod bronhalne astme ili kod pogoršanja hronične opstruktivne plućne bolesti, korisno je poticati iskašljavanje obilnom hidracijom, odnosno ekspektoransima ili mukoliticima. Savjet ljekara obavezno treba potražiti kod kašlja koji traje duže od 7 dana, pri pojavi gustog gnojnog iskašljaja ili krvi u iskašljaju, ako je kašalj praćen lošim opštim stanjem, povišenom temperaturom duže od tri dana, malaksalosti, otežanim disanjem, te slabim apetitom i mršavljenjem. Također treba zatražiti ljekarsku pomoć i ako je kašalj simptom neke ozbiljnije bolesti respiratornog sistema kao npr. gripa, zapaljenja pluća ili predstavlja simptom pogoršanja hroničnih plućnih bolesti kao HOPB-i bronhalne astme.

 

2012 Dom zdravlja Bihac