13. mart - Svjetski dan bubrega

Objavljeno 13.3.2018.

 

Zašto obilježavamo Svjetski dan bubrega?

Da bismo podigli svijest o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja te umanjili učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam. Bubrezi su izuzetno važni za naše zdravlje i kvalitetu života. Ne samo da oni čiste naš organizam nego i reguliraju krvni tlak, održavaju čvrstoću kostiju i stimuliraju stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja nose kisik po tijelu.Namjera obilježavanja ovog dana je ukazati da je kronična bolest bubrega česta, štetna i da se može liječiti. Zato je od velike važnosti razviti svijest o potrebi ranog otkrivanja bubrežne bolesti od dječje do starije dobi, kako bi stvorili buduće zdravije generacije.

Osam je zlatnih pravila za očuvanje zdravlja bubrega!

  1. Budite fizički aktivni i u formi - na taj način možete bolje kontrolisati krvni tlak i tjelesnu težinu.
  2. Redovito kontrolišite šećer u krvi - rano otkrivanje i primjereno liječenje dijabetesa smanjuju učestalost dijabetičke nefropatije i zatajenja bubrega.
  3. Kontrolirajte krvni tlak - arterijska hipertenzija drugi je po učestalosti uzrok oštećenja bubrega.
  4. Jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu težinu - smanjite unos soli na 5 do 6 grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu!
  5. Održavajte zdravi unos tekućine - 1,5 do 2 litre vode dnevno znatno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više.
  6. Prestanite pušiti – pušenje cigareta djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i na taj način ih oštećuje, a istovremeno povečava rizik od raka bubrega za 50%.
  7. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove - lijekovi protiv bolova mogu oštetiti vaše bubrege.
  8. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih faktora

2012 Dom zdravlja Bihac